Rolul principiului pluralismului și al dreptului la liberă exprimare

Rolul principiului pluralismului și al dreptului la liberă exprimare.

Rolul principiului pluralismului și al dreptului la liberă exprimare este de o importanță majoră într-o societate democratică. Aceste principii sunt fundamentale pentru asigurarea diversității de opinii și pentru garantarea libertății individuale de exprimare. Pluralismul reprezintă ideea că într-o societate există multiple perspective și voci, iar dreptul la liberă exprimare permite fiecărui individ să își exprime opiniile și ideile fără frică de represalii. Prin promovarea pluralismului și protejarea dreptului la liberă exprimare, se creează un mediu propice pentru dezbateri și schimb de idei, esențiale în procesul democratic. Astfel, aceste principii sunt fundamentale în construirea unei societăți libere și deschise, în care fiecare individ are dreptul de a-și exprima liber gândurile și de a participa activ la viața publică.

Aceste principii sunt fundamentale pentru asigurarea diversității de opinii și pentru garantarea libertății individuale de exprimare. Pluralismul reprezintă ideea că într-o societate există multiple perspective și voci, iar dreptul la liberă exprimare permite fiecărui individ să își exprime opiniile și ideile fără frică de represalii. Prin promovarea pluralismului și protejarea dreptului la liberă exprimare, se creează un mediu propice pentru dezbateri și schimb de

Prin idei, promovarea esențiale în pluralismului procesul și democratic. protejarea dreptului Astfel, aceste la liberă principii sunt exprimare, fundamentale se asigură în construirea diversitatea unei de societăți opinii și libere libertatea și deschise, individuală de în care exprimare. fiecare individ are dreptul de a-și exprima liber gândurile și de a participa activ la viața publică.

Rolul principiului pluralismului și al dreptului la liberă exprimare

Prin promovarea ideilor esențiale în procesul democratic, pluralismul joacă un rol vital în societatea noastră. Acest principiu fundamental asigură diversitatea și libertatea opiniei, deschizând calea către o societate liberă și deschisă. Dreptul la liberă exprimare este protejat pentru a permite fiecărui individ să-și exprime liber gândurile și să participe activ la viața publică. Aceste principii sunt fundamentale în construirea unei societăți în care fiecare individ are dreptul de a-și exprima liber gândurile și de a participa activ la viața publică.

Constituția reprezintă actul fundamental al unei țări,în baza căreia funcționează întreg aparatul de stat și prin care sunt garantate drepturile și libertățile cetățenești.Tot din constituția unui stat ne dăm seama de tipul regimului politic precum și al formei de guvernare

Deși secolul al XX-lea reprezintă perioada din istoria omenirii în care principiile legate de democrație și de respectarea drepturilor omului s-au impus într-o mare parte a lumii ,Același veac a cunoscut numeroase încălcări ale drepturilor omului.Acestea au fost comise în țările în care au fost instaurate regimurile totalitare.

Dimpotrivă în statele în care democrația s-a impus și în care drepturile omului sunt protejate prin lege și aplicate de autorități a crescut prosperitatea cetățenilor , precum și gradul lor de participare la rezolvarea problemelor comunității.

Dintotdeauna constituția a avut un rol decisiv în ordonarea cadrului legal de exercitare a puterii și în instituționalizarea cadrului și a mecanismelor propriu-zise de guvernare.Constituția a legitimat prin forța normelor și a principiilor sale întregul ansamblu de schimbări radicale din cadrul sistemului politic .Acest fapt s-a întâmplat și în cazul țării noastre.

Astfel constituția a marcat încheierea în  linii generale ,a tranzi’iei societ[‘ii de la statul totalitar la statul de drept ,fiind totodaă prin votul exprimat în referendumul național pentru aprobarea sa ,o confirmare a hotărârii suverane a poporului român de a-și stabili forme și modalități democratice de conducere statală și a atașamentului său față de valorile democrației.

În concordanță cu noua constituție a țării ,alegerile din 1992 a marcat între altele ,în societatea românească consacrarea definitivă a instituțiilor politice și a mecanismelor de guvernare specifice statului de drept și a standardelor generale ale democrației  constituționale occidentale .

Parlamentul rezultat în urma alegerilor din 1992 a repus în drepturi firești principiul pluralismului politic și al reprezentării.Grupurile politice în forul reprezentativ al poporului român și care și-au desfășurat activitatea în legislatura 1992-1996 au instituit structuri,mecanisme și proceduri parlamentare întemeiate pe raporturile normale între majoritatea parlamentară și opoziție.

Termenul de pluralism este utilizat în moduri diferite,în funcție de domeniul de referință(politic,cultural etc.).În ceea ce privește domeniul politic ,adică tot ceea ce are de-a face cu administrarea și organizarea comunității,pluralismul este apreciat ca principiu fundamental al democrației și al statului de drept.Pluralismul înseamnă recunoașterea diferențelor existente în societate ,asigurarea condițiilor pentru manifestarea și menținerea acestor diferențe precum și respectarea diferențelor la nivelul factorilor de decizie.Practic pluralismul politic presupune existența mai multor partide politice ,ceea ce înseamnă că cetățeanul are libertatea ,în funcție de orientarea sa politică sau de interesele sale,să poată alege cărui partid se afiliază sau pe reprezentanții cărui partid îi împuternicește votul său.

După cum știm ,fiecare cetățean are interese și aspirații proprii și totodată diferite,mai mult sau mai puțin de ale celorlalți .Pentru ca acestea să fie cunoscute ,iar după aceea să fie luate în considerare de cei care exercită puterea ,de stat,cetățenii se pot asocia în grupuri mai mari sau mai mici ,potrivit cu interesele pe care le au.

Rolul principiului pluralismului și al dreptului la liberă exprimare este de a promova diversitatea de opinii și perspective într-o societate democratică. Prin acceptarea pluralismului politic, putem crea un mediu în care cetățenii se simt liberi să-și exprime ideile și să participe activ în procesul decizional. Așa se asigură o reprezentare mai echitabilă a diverselor interese și se încurajează dialogul constructiv în cadrul societății.

Principiul pluralismului și dreptul la liberă exprimare joacă un rol crucial în promovarea diversității și participării politice într-o societate democratică. Aceste principii asigură libertatea partidelor politice de a-și exprima ideile și opiniile, contribuind astfel la dezvoltarea unui mediu politic pluralist și competitiv. Prin respectarea acestor drepturi fundamentale, se promovează o dezbatere democratică și se consolidează procesul de luare a deciziilor colective într-o societate liberă și democratică.Pluralismul reprezintă o condiție esențială a democrației ,dar nu și suficientă căci la baza organizării statelor democratice stă principiul potrivit căruia într-un stat trebuie să funcționeze puteri distincte.Pe lângă partide politice ,cetățenii se mai pot asocia și în sindicate,asociații nonguvernamentale și asociații profesionale.

Viața politică este un lucru pe care trebuie să-l cunoaștem într-o democrație așa că mai jos plasăm un link cu o carte foarte interesantă numită „Politica.Idei fundamentale”.

Cartea "Politica.Idei fundamentale" con'ine ;i informa'ii referitoare la principiul pluralismului politic și dreptul la liberă exprimare
Cartea „Politica.Idei fundamentale” con’ine ;i informa’ii referitoare la principiul pluralismului politic și dreptul la liberă exprimare

 

Pe site-ul nostru găsiți și alte cărți din domeniul științelor umaniste