George Călinescu-Enigma Otiliei-un roman reprezentativ al curentului realist ,de tip balzacian al literaturii române

George Călinescu-Enigma Otiliei

Romanul ” Enigma Otiliei ” a fost publicat în anul 1938 .Ca specie,”Enigma Otiliei ” este un roman realist obiectiv ,roman citadin cu elemente de modernitate care aparține perioadei interbelice,o creație realistă balzaciană (aici întâlnim tipologii de personaje ,iar caracterul personajelor este în strânsă legătură cu mediul înconjurător ).

George Călinescu a fost un scriitor,publicist ,critic și istoric literar.

Titlul romanului este format din două substantive,unul comun “enigma” și unul propriu “Otilia”,care surprinde eternul feminin ,ini’ial acest titlu era “Părinții Otiliei ” ,dar a fost schimbat de editor,acesta para neinteresant ,astfel noul titlu va evidenția povestea de dragoste în care Otilia rămâne o enigmă pentru Felix .De fapt Otilia nu avea o enigmă. ci Felix credea că are.

Referitor la titlul romanului ,putem spune că acesta reflectă mai multe planuri și anume viața burgheziei bucureștene ,iubirea ,moștenirea ,paternitatea ,parvenirea etc.

Perspectiva narativă este una obiectivă, naratorul este obiectiv , omniscient ,narațiunea se face la persoana a III-a .Modul de expunere predominant este narațiunea .

Indicii spațio temporali sunt bine precizați “într-o seară de la începutul lui iulie 1909 ,cu puțin înainte de orele zece …”

Acțiunea romanului se desfășoară pe două planuri și anume :unul prezintă destinul lui Felix ,un tânăr care își dorește să devină medic,iar al doilea plan prezintă istoria unei moșteniri, în jurul căreia autorul construiește imaginea societății burgheze din Bucureștiul începutului de secol XX ,planuri care se întrepătrund și se determină reciproc.

Conflictul este unul complex ,pe deoparte avem conflictul dintre Felix și Pascalopol pentru dragostea Otiliei ,dar și conflictul dintre Costache Giurgiuveanu și sora sa Aglae Tulea pentru avere.

Referitor la structura romanului,putem spune că “Enigma Otiliei ” conține 20 de capitole ,fiecare începe cu fixarea reperelor temporale și spațiale.

Relația dintre începutul și finalul romanului este una simetrică ,la început este prezentat Felix Sima,un tânăr inocent pe strada Antim ,care caută locuința lui Costache Giurgiuveanu ,iar în final este prezentat tot Felix,care de data aceasta este un tip matur ,un medic de succes care revine pe strada Antim.

În concluzie opera “Enigma Otiliei ” este una de mare valoare pentru literatura română ,iar în baza datelor prezentate o putem încadra în curenyul literar numit realism.Romanul “Enigma Otiliei ” pe care l-am citit în perioada liceului (Clasa a X-a ) m-a impresionat profund.Mai mult decât cele două planuri prezentate de toate cărțile de analiză literară consider că Felix își atinge scopul de a deveni medic,dar cu un cost,acela al despărțirii de persoana iubită.Este un roman captivant.s-ar spune destinat tinerilor,dar nu e deloc așa pentru că această cartee merită citită la orice vârstă.Cartea se găsește mai jos

Enigma Otiliei-un roman reprezentativ al curentului realist ,de tip balzacian al literaturii române

Enigma Otiliei-un roman reprezentativ al curentului realist ,de tip balzacian al literaturii române

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ofertă Libris

Ofertă eMAG

Ofertă elefant.ro

Pentru alte opere din literatura română puteți accesa și secțiunea noastră Literatură Română

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *